3 Manieren om je mond gezond te houden

Geplaatst op

Poetsen, flossen en spoelen zijn belangrijke onderdelen van de mondhygiëne, maar ze zijn nog maar het begin. Een prachtige mond vergt meer dan het uitknijpen van de tandpasta — denk aan het verbeteren van je tandenpoetstechniek, het weggooien van de dagelijkse frisdrank en het afscheid nemen van sigaretten.

Ga op bezoek bij je tandarts

Als je geneigd bent om de tandarts te ontlopen, behoor je tot een groep mensen die niet jaarlijks naar de tandarts gaat vanwege last van fobie, financiële problemen of gewoonweg verwaarlozing. Maar breng wat tijd door met je tandarts en je zult problemen zoals tandbederf, tandvleesproblemen, trauma’s of kanker in een vroeg stadium ontdekken wanneer ze te behandelen zijn, om nog maar te zwijgen over de betaalbaarheid.

Jong en oud

Peuters en ouderen hebben de neiging om onder de tandheelkundige radar te vliegen, maar ze hebben net als de rest van ons mondverzorging nodig. Kinderen moeten naar een tandarts tegen de tijd dat ze 1 zijn, en totdat ze voldoende gecoördineerd zijn om hun eigen schoenen te strikken, hebben ze hulp nodig bij het schoonmaken van hun tanden. Oudere mensen hebben hun eigen mondklachten. Artritis kan poetsen en flossen uitdagend maken, en naarmate mensen ouder worden, neemt de hoeveelheid speeksel die ze produceren af, wat meer tandbederf betekent en ook ongemak voor degenen die een gebitsprothese dragen.

Stop met roken

Je hebt het al eerder gehoord: stop met roken. Maar deze keer is het je tandarts die het tegen je zal zeggen. De nicotine en teer in sigaretten geven niet alleen een lelijke gele kleur aan je tanden, maar eten ook je tandvlees op. Roken creëert een rijpe omgeving voor bacteriën en tandplak op je tanden en langs de tandvleeslijn. Dat schaadt het weefsel, breekt het bot af dat de tanden ondersteunt en verhoogt uiteindelijk het risico op tandverlies. Erger nog, tabakschemicaliën kunnen leiden tot mondkanker.

Gerelateerde berichten

De Vroedvrouw en Belangrijke Zaken om te Regelen voor de Bevalling

De komst van een baby is een van de meest memorabele en levensveranderende gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Voor een vlotte en goed...

Lees meer

Bereid je voor op je bevalling

Tijdens je zwangerschap is het genieten geblazen van het nieuwe leven in je buik, maar dat deze maanden ook ronduit hectisch kunnen zijn is ook een...

Lees meer

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden