4 signalen van autisme bij baby’s

Geplaatst op

Het eerste jaar van het leven van een kind is normaal gesproken een non-stop dagelijkse of wekelijkse viering van “primeurs” – eerste glimlach, eerste kruipgang, eerste stappen, eerste woorden… eerste volledige nachtrust (met een beetje geluk). Maar wat als je baby deze mijlpalen niet lijkt te bereiken? Elk kind is anders en bereikt deze mijlpalen op verschillende momenten, dus wanneer moet je je als ouder gaan afvragen of er nog iets anders aan de hand is?

Wel of geen autisme? 

Het is belangrijk om te weten dat een van deze kenmerken op zich geen diagnose is. Signalen van autisme kun je opvangen vanaf ongeveer 6 maanden. Vertoont je kind vanaf 6 maanden en ouder meerdere symptomen is het altijd goed om naar de dokter te gaan. Vroegtijdige behandeling kan het verschil maken in het opbouwen van vaardigheden. Kijk voor meer informatie over autisme op autismezorgalmere.nl

Niet glimlachen

Meestal zal een baby reflexmatig terug glimlachen als je al vanaf de eerste maand, maar zeker tegen de leeftijd van 3 maanden, naar hem of haar lacht. Als test kun je proberen om je baby met een neutraal gezicht aan te kijken en dan breed te glimlachen, die je een paar seconden vasthoudt. Herhaal dit 3 of 4 keer. Een baby die hoogst waarschijnlijk geen autisme heeft zou in (bijna) alle gevallen teruglachen. 

Gebrek aan oogcontact

De meeste baby’s worden geboren met een aangeboren interesse in het menselijke gezicht, met name de ouders en familie. Je kindje zou je dus vaak met de ogen moeten volgen. 

Geen reactie op hun naam

De meeste baby’s zullen bij uiterlijk 9 maanden reageren op hun naam. 

Gesprek aan gebrabbel

Typisch voor baby’s is dat ze graag oefenen met babbelen op de weg naar hun eerste woorden. Baby’s met autisme kunnen verbale geluiden missen, traag zijn om te verbaliseren, of plotseling stoppen met gebrabbel. 

Gerelateerde berichten

De Vroedvrouw en Belangrijke Zaken om te Regelen voor de Bevalling

De komst van een baby is een van de meest memorabele en levensveranderende gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Voor een vlotte en goed...

Lees meer

Bereid je voor op je bevalling

Tijdens je zwangerschap is het genieten geblazen van het nieuwe leven in je buik, maar dat deze maanden ook ronduit hectisch kunnen zijn is ook een...

Lees meer

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden