4 situaties waarbij een logopedist kan helpen

Geplaatst op

Als kinderen problemen hebben met hun spraak- of taalontwikkeling is de logopedist een specialist waar ze heen kunnen voor hulp. Maar welke situaties of problemen vallen precies onder spraak- en taalontwikkeling? In deze blog zetten we een aantal situaties op een rijtje waarbij logopedie uitkomst kan bieden! Uiteraard zijn de diensten van logopedisten ook beschikbaar voor volwassenen die tegen bepaalde problemen aanlopen. 

Verkeerde uitspraak van klanken

Er wordt aangenomen dat kinderen van hun omgeving leren hoe bepaalde klanken worden uitgesproken. Door bijvoorbeeld te luisteren naar hun ouders, leren kinderen vanzelf ook hoe ze bepaalde woorden moeten uitspreken. Het kan echter zijn dat dit bij bepaalde klanken niet  helemaal goed werkt. Uiteraard kan je gebit ook een rol spelen bij deze problemen. Een logopedist gaat dan met je aan de slag om dit te verhelpen.

Stotteren

Bij jonge kinderen is stotteren een veelvoorkomend probleem. Dit ontstaat vaak tijdens de ontwikkeling van hun woordenschat en spraak. Het kan echter ook voorkomen bij ouderen als gevolg van een beroerte of ander psychologisch trauma. Logopedie kan voornamelijk bij stotteren in de ontwikkeling helpen. Zo zullen ze bij kinderen focussen op de snelheid waarmee ze spreken, ademhalingscontrole en spanning op de stembanden.

Nasaal praten

Als mensen heel nasaal klinken is dat zowel voor henzelf als voor de omgeving vaak niet prettig. Hier zijn verschillende oorzaken voor, waaronder verkoudheid. Maar het is mogelijk dat je natuurlijke spraakpatroon nasaal is, doordat er teveel lucht door de neusholte komt tijdens het spreken. Dit noemen ze ‘open neusspraak’. Een logopedist zal dan met je aan de slag gaan met de je gehemeltespieren. Door deze te trainen kan het namelijk minder worden.

Vertraagde taalontwikkeling

Kinderen ontwikkelen hun taalniveau op een aantal factoren. Daarbij maken we onderscheid tussen het taalbegrip, taalvorm, taalinhoud en taalgebruik. Het taalbegrip is puur het begrijpen van de betekenis van diverse woorden. Bij taalvorm doelen we op problemen bij het maken van gestructureerde, grammaticaal juiste zinnen. Bj problemen met taalinhoud is het vaak een gebrekkige algemene woordenschat en bij taalgebruik kun je denken aan de stijl van communiceren. Hieronder vallen bijvoorbeeld niet wachten tot de ander klaar is met spreken, niet luisteren en oogcontact vermijden of juist niet. Voor al deze situaties kun je ook bij een logopedist terecht. Deze zitten door heel Nederland verspreid. Een bekende organisatie is De Praatmaat Groep. Zij bieden logopedie in Groningen,  Amsterdam, Almere, Deventer, Alkmaar, Utrecht en nog  veel meer steden.

Gerelateerde berichten

De Vroedvrouw en Belangrijke Zaken om te Regelen voor de Bevalling

De komst van een baby is een van de meest memorabele en levensveranderende gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Voor een vlotte en goed...

Lees meer

Bereid je voor op je bevalling

Tijdens je zwangerschap is het genieten geblazen van het nieuwe leven in je buik, maar dat deze maanden ook ronduit hectisch kunnen zijn is ook een...

Lees meer

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden