Ben je zwanger? Maak dan juist nu een afspraak met je tandarts

Geplaatst op

De meeste zwangere vrouwen weten dat ze, om een groeiende baby gezond te houden, alcohol en sigaretten moeten laten vallen en een evenwichtig dieet moeten volgen. Nu moeten zij volgens onderzoekers de zorg voor hun tanden en tandvlees toevoegen aan die lijst. Een nieuwe studie toont aan dat vrouwen met ernstige gevallen van parodontale aandoeningen veel meer kans hebben om vroeg te bevallen. Hoewel de resultaten nog in de beginfase zijn, raden de onderzoekers nu al aan dat zwangere vrouwen hun tandartsen laten screenen op de aandoening en dat vrouwen die lijden aan parodontale aandoeningen hun tandartsen de ruimte tussen hun tanden en tandvlees zorgvuldig laten reinigen en desinfecteren.

Wat is het risico voor het ongeboren kind?

Te vroeg geboren baby’s hebben een dramatisch verhoogd risico op hersenverlamming, visuele problemen en andere aandoeningen en zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle kosten van de gezondheidszorg voor pasgeborenen. En één op de vier vrouwen die te vroeg geboren worden, heeft geen bekende risicofactoren. Uit eerdere studies is gebleken dat zwangere vrouwen die lijden aan parodontale aandoeningen tot zeven keer meer kans hebben op een te vroeg geboren baby met een laag geboortegewicht. Nu blijkt dat het risico op een vroeggeboorte het hoogst is bij vrouwen met de ernstigste vorm van de aandoening, door meer dan 700 anderszins gezonde zwangere vrouwen die niet hebben gedronken, gerookt, of die geen genitale of urineweginfecties hebben gehad. Dit type, dat algemene parodontale aandoening wordt genoemd, treft meer dan 30% van de mond. Vrouwen die dit type van ziekte hebben, hebben een risico van vroeggeboorte dat acht keer zo groot is als dat van vrouwen die geen parodontale aandoening hebben.

Wat is de belangrijkste oorzaak van parodontale aandoeningen?

Parodontale aandoeningen beginnen met tandplak, die de tanden bedekt met een bacteriële laag. Ongeveer 22% van de zwangere vrouwen heeft een parodontale aandoening, die optreedt wanneer een bacteriële infectie tussen de tanden en het tandvlees loskomt en het tandvlees van de ligplaatsen scheidt. Hierdoor ontstaat een zakje waarin meer bacteriën kunnen groeien.

Gerelateerde berichten

De Vroedvrouw en Belangrijke Zaken om te Regelen voor de Bevalling

De komst van een baby is een van de meest memorabele en levensveranderende gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Voor een vlotte en goed...

Lees meer

Bereid je voor op je bevalling

Tijdens je zwangerschap is het genieten geblazen van het nieuwe leven in je buik, maar dat deze maanden ook ronduit hectisch kunnen zijn is ook een...

Lees meer

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden