Meer over het krijgen van aambeien en spataderen tijdens je zwangerschap

Geplaatst op

Wanneer je zwanger bent, is je lichaam heel druk bezig met het laten groeien en het ontwikkelen van je kindje. Daar komen helaas soms ook wat ongemakkelijkheden of kwaaltjes bij kijken. Zo kan het zijn dat je last krijgt van spataderen en aambeien. Je hebt als zwangere vrouw namelijk meer progesteron in je bloed. Dit hormoon maakt je bloed dunner. Spataderen en aambeien zijn vrij onschuldig, maar je kunt er toch last van krijgen. 

Het krijgen van spataderen

Spataderen zijn eigenlijk verwijde aders in je benen, die je vaak goed ziet zitten. Ze ontstaan doordat de klepjes in je aderen niet goed sluiten waardoor er bloed terugstroomt. De meeste spataderen als gevolg van je zwangerschap trekken vaak na de zwangerschap weer langzaam weg. Je voorkomt spataderen door de benen goed te blijven doorbloeden. Blijf dus in beweging en trek steunkousen aan. Wanneer je last houdt van hele aanwezige spataderen, dan zijn er behandelingen mogelijk om ze te verwijderen, dit kan bijvoorbeeld bij Polikliniek de Blaak in Rotterdam.  

Het krijgen van aambeien

Ook aambeien komen vaak voor bij zwangere vrouwen. Door alle hormonen krijg je last van hardere ontlasting, waar je aambeien door kunt krijgen. Je perst dan zo hard dat je als het ware een spatader in de anus krijgt. Aambeien zijn niet gevaarlijk, maar brengen toch ongemakken met zich mee. Het kan zijn dat je aambeien jeuken, pijn doen of bloeden. Wil je echt van de aambeien af? Maak dan ook een consult afspraak bij Polikliniek de Blaak. De artsen kijken wat ze voor je kunnen betekenen. De behandelingen worden aangeraden na de bevalling. 

Nog een aantal tips bij aambeien:

  • Gebruik aambeienzalf om de pijn en jeuk te verzachten.
  • Eet producten die de ontlasting stimuleren, zoals volkorenproducten, bonen, vers fruit en noten, aardappelen, rijst en pasta. 
  • Drink en beweeg voldoende.

Gerelateerde berichten

De Vroedvrouw en Belangrijke Zaken om te Regelen voor de Bevalling

De komst van een baby is een van de meest memorabele en levensveranderende gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Voor een vlotte en goed...

Lees meer

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden