Naar de mondhygiënist terwijl je zwanger bent

Geplaatst op

Door je zwangerschap kun je last hebben van hormoonschommelingen. Dat is normaal en nergens om je zorgen over te maken. De hormoonschommelingen zorgen er soms voor dat je je het ene moment somber en verdrietig bent, terwijl je het volgende moment weer heel vrolijk bent. Maar wist je dat de hormonen er ook voor zorgen dat de kans op een ontstoken tandvlees toeneemt? 

Een tandartsbezoek tijdens je zwangerschap 

Ook tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je je tandarts blijft bezoeken. Geef echter wel bij je tandarts aan dat je zwanger bent. Dan kan hij behandelingen met een verhoogd risico uitstellen tot na de bevalling. Ook kan je tandarts je adviseren over hoe je je tanden het best kunt verzorgen tijdens je zwangerschap.

Tandvleesproblemen tijdens je zwangerschap 

Zoals aangegeven stijgt je hormoonspiegel tijdens de zwangerschap. Bij sommige vrouwen veroorzaakt dit een roder en opgezwollen tandvlees en bloedingen tijdens het poetsen van de tanden. Dit heeft te maken met een overgevoelige reactie op tandplak door de toename van progesteron in het lichaam. Deze tandvleesontsteking noemen we ook wel zwangerschapsgingivitis genoemd. Je tandarts of mondhygiënist kan je advies geven over hoe je je gebit schoon kunt houden. 

Hoe kun je zelf tandvleesproblemen tijdens je zwangerschap voorkomen?

Je kunt tandvleesproblemen verminderen door je tanden en tandvlees goed te verzorgen. Dit betekent dat je je tanden minimaal tweemaal daags poetst met een fluoridetandpasta. Reinig daarna de ruimte tussen je tanden door te flossen, stoken of ragen. Ook kun je daarnaast gebruikmaken van een mondwater zonder alcohol. 

Bezoek een mondhygiënist 

Als laatste kun je natuurlijk gewoon naar de mondhygiënist gaan. Wanneer je woonachting bent in de omgeving van Utrecht raden we je aan naar deze mondhygiënist te gaan. Zij reinigen je gebit en zorgen ervoor dat je ook tijdens je zwangerschap een goede mondgezondheid hebt.

Gerelateerde berichten

De Vroedvrouw en Belangrijke Zaken om te Regelen voor de Bevalling

De komst van een baby is een van de meest memorabele en levensveranderende gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Voor een vlotte en goed...

Lees meer

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden