Tandenpoetsen bij baby’s

Geplaatst op

De melktanden van de baby zijn slechts een tijdelijk hulpmiddel voor het kauwen, die tijdens de vroege schooljaren worden vervangen door zijn permanente parels. Maar het is niet minder belangrijk om er nu goed voor te zorgen en de gewoontes vast te stellen die naar een levenslang gezond gebit zullen leiden.

Verrotte of verloren melktanden kunnen een goede voedings- en spraakontwikkeling in de weg staan. Door niet de juiste plaats in te nemen voor permanente tanden, kunnen ze de permanente tanden krom maken. De Tandarts uit Crooswijk geeft advies wanneer en hoe je moet beginnen het poetsen van de tanden van je baby.

Wanneer moet ik beginnen met het poetsen van de tanden van mijn baby?

Het tandenpoetsen kan beginnen zodra de eerste tandjes van de baby door het tandvlees prikken. Gebruik een schoon, vochtig washandje, een gaasje of een vingerkwast om de eerste tandjes en de voorkant van de tong zachtjes schoon te vegen, na de maaltijd en voor het slapen gaan.

Tandenborstels die zijn bevochtigd met water en niet meer dan een uitstrijkje ter grootte van een rijstkorrel met fluoride tandpasta kunnen ook worden gebruikt, maar ze moeten zeer zacht zijn en niet meer dan drie rijen haren bevatten (een tandarts of je apotheker kan je helpen bij het vinden van de vingerkwastjes en een goede babytandenborstel). Gooi alle tandenborstels die ruw zijn geworden aan de randen (of die meer dan twee tot vier maanden oud zijn, omdat vervelende mondbacteriën zich kunnen gaan ophopen).

Wat te doen als je baby een hekel heeft tandenpoetsten

Helaas vindt niet elke baby het fijn om haar tanden te laten poetsen – en als de baby tandjes krijgt en haar tandvlees pijnlijk en gevoelig is, is het misschien wel extra moeilijk. De volgende dingen kun je proberen als het tandenpoetsen een worsteling wordt:

  • Rustig aan: het tandvlees van de baby is gevoelig (zelfs als ze geen tandjes krijgt), dus als ze de borstel echt niet leuk vindt, probeer dan een zacht washandje en een zachte aanraking.
  • Zing een liedje: Voor sommige baby’s is een beetje afleiding voldoende om het tandenpoetsen aangenaam te maken. Zing een favoriet liedje terwijl je de tanden van je baby poetst, of verzin grappige versies van de standaard liedjes (misschien “Old McDonald had een borstel,” of “Mary had een klein tandje”). Je kleintje beloont je misschien met een getande glimlach.
  • Laat haar zien hoe het moet: Mama of papa zien poetsen – en ervan genieten – helpt om een spel te maken van de tijd van tandenpoetsen. “Mam gaat eerst… nu is het jouw beurt!”
  • Laat haar spelen: Je baby zal waarschijnlijk nieuwsgierig zijn naar de tandenborstel of de vingerborstel. Moedig haar interesse aan door haar de tandenborstel vast te laten houden en in haar eigen tempo te onderzoeken. Het kan zelfs zo zijn dat ze de borstel in haar mond stopt, helemaal alleen.

Gerelateerde berichten

De Vroedvrouw en Belangrijke Zaken om te Regelen voor de Bevalling

De komst van een baby is een van de meest memorabele en levensveranderende gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Voor een vlotte en goed...

Lees meer

Bereid je voor op je bevalling

Tijdens je zwangerschap is het genieten geblazen van het nieuwe leven in je buik, maar dat deze maanden ook ronduit hectisch kunnen zijn is ook een...

Lees meer

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden