Tandheelkundige zorg en zwangerschap

Geplaatst op

Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap goed voor je tanden en tandvlees zorgt. Zwangerschap veroorzaakt hormonale veranderingen die het risico op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen vergroten, die op hun beurt de gezondheid van je ontwikkelende baby kunnen beïnvloeden. Hieronder staat een aantal tips om je te helpen een goede mondhygiëne te behouden voor, tijdens en na de zwangerschap.

Let op: heb je nog geen tandarts en ben je woonachtig in Amsterdam? Dan adviseren we je van harte om een afspraak te maken bij deze tandarts in Amsterdam.

Voordat je zwanger wordt

Probeer een tandheelkundige afspraak te maken voordat je zwanger wordt. Zo kunnen je tanden professioneel worden gereinigd, kan het tandvlees zorgvuldig worden onderzocht en kunnen eventuele mondgezondheidsproblemen vóór de zwangerschap worden behandeld.

Tandheelkundige zorg terwijl je zwanger bent

Vertel je tandarts (en dokter) of je zwanger bent. Routinematige tandverzorging kan op elk moment van de zwangerschap worden gedaan. Elke spoedprocedure kan ook worden uitgevoerd. Alle electieve tandheelkundige procedures moeten echter worden uitgesteld tot na de bevalling. Voordat je een afspraak met je verloskundige maakt, moet je bij je verloskundige nagaan of hij of zij speciale voorzorgsmaatregelen/instructies voor je heeft.

Vertel je tandarts de namen en doseringen van alle medicijnen die je gebruikt – inclusief medicijnen en prenatale vitaminen die je arts heeft voorgeschreven – en eventuele specifieke medische adviezen die je arts je heeft gegeven. Het kan zijn dat je tandarts je behandelplan moet aanpassen op basis van deze informatie.

Tandheelkundige röntgenfoto’s kunnen tijdens de zwangerschap worden gemaakt. Je tandarts zal uiterst voorzichtig zijn met het beschermen van jou en je baby, zoals het afschermen van je buik en je schildklier. Door de vooruitgang in de technologie zijn de röntgenfoto’s vandaag de dag veel veiliger dan in de afgelopen decennia.

Sla je tandheelkundige controleafspraak niet over, alleen maar omdat je zwanger bent. Meer dan ooit zijn regelmatige parodontale (tandvlees)onderzoeken nu erg belangrijk, omdat een zwangerschap hormonale veranderingen veroorzaakt die je een verhoogd risico geven op parodontale aandoeningen en op teder tandvlees dat gemakkelijk bloedt – een aandoening die zwangerschapsgitivitis wordt genoemd. Let vooral op veranderingen in je tandvlees tijdens de zwangerschap. Als er tijdens je zwangerschap tederheid, bloeding of tandvleeszwelling optreedt, praat dan zo snel mogelijk met je tandarts of parodontoloog.

Gerelateerde berichten

De Vroedvrouw en Belangrijke Zaken om te Regelen voor de Bevalling

De komst van een baby is een van de meest memorabele en levensveranderende gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Voor een vlotte en goed...

Lees meer

Bereid je voor op je bevalling

Tijdens je zwangerschap is het genieten geblazen van het nieuwe leven in je buik, maar dat deze maanden ook ronduit hectisch kunnen zijn is ook een...

Lees meer

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden