Tandheelkundige zorg tijdens de zwangerschap

Geplaatst op

Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap goed voor je tanden en tandvlees zorgt. Zwangerschap veroorzaakt hormonale veranderingen die het risico op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen vergroten, die op hun beurt de gezondheid van je ontwikkelende baby kunnen beïnvloeden.

Voordat je zwanger wordt

Probeer een tandheelkundige afspraak te maken voordat je zwanger wordt. Zo kunnen je tanden professioneel worden gereinigd, kan het tandvlees zorgvuldig worden onderzocht en kunnen eventuele mondgezondheidsproblemen vóór de zwangerschap worden behandeld.

Tandheelkundige zorg tijdens de zwangerschap

Vertel je tandarts (en dokter) dat je zwanger bent. Routinematige tandverzorging kan op elk moment van de zwangerschap worden gedaan. Elke spoedprocedure kan ook worden uitgevoerd. Alle tandheelkundige ingrepen moeten echter worden uitgesteld tot na de bevalling. Voordat je een afspraak met de tandarts maakt, moet je bij je verloskundige nagaan of zij speciale voorzorgsmaatregelen/instructies voor je heeft.

Medicijnen

Vertel je tandarts de namen en doseringen van alle die je gebruikt – inclusief medicijnen en prenatale vitaminen die je arts heeft voorgeschreven – en eventuele specifieke medische adviezen die je arts je heeft gegeven. Het kan zijn dat je tandarts je behandelplan moet aanpassen op basis van deze informatie.

Tandheelkundige röntgenfoto’s

Tandheelkundige röntgenfoto’s kunnen tijdens de zwangerschap worden gemaakt. Je tandarts zal uiterst voorzichtig zijn met het beschermen van jou en je baby, zoals het afschermen van je buik en je schildklier. Door de vooruitgang in de technologie zijn de röntgenfoto’s vandaag de dag veel veiliger dan in de afgelopen decennia.

Periodieke controles

Sla je tandheelkundige controleafspraak niet over, alleen maar omdat je zwanger bent. Meer dan ooit zijn regelmatige parodontale (tandvlees)onderzoeken nu erg belangrijk, omdat een zwangerschap hormonale veranderingen veroorzaakt die je een verhoogd risico geven op parodontale aandoeningen en op teder tandvlees dat gemakkelijk bloedt – een aandoening die zwangerschapsgitivitis wordt genoemd. Let vooral op veranderingen in je tandvlees tijdens de zwangerschap. Als er tijdens je zwangerschap tederheid, bloeding of tandvleeszwelling optreedt, praat dan zo snel mogelijk met je tandarts of parodontoloog.

Volg goede mondhygiënepraktijken om problemen met de mondhygiëne te voorkomen en/of te verminderen.

Gerelateerde berichten

Bereid je voor op je bevalling

Tijdens je zwangerschap is het genieten geblazen van het nieuwe leven in je buik, maar dat deze maanden ook ronduit hectisch kunnen zijn is ook een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden