Wanneer logopedie voor mijn kind?

Geplaatst op

Kun je met een peuter al naar logopedie? Misschien is het wel de leeftijd waarom het praten nog wat lastig gaat? Of toch niet? Vroeger was er nog een schoollogopedist die kinderen checkte op taalachterstand. Nu heerst er bij ouders een gevoel van onzekerheid over het verbale kunnen van kinderen. Het is belangrijk dat kinderen vroeg doorverwezen worden. Logopedie Groningen helpt je verder.

De ideale periode

Er bestaat een tijd waarbinnen het ideaal is om een kind taalvaardigheden bij te brengen. Deze periode is ongeveer van het 4e levensjaar en loopt tot het 7e, het jaar waarin de taalontwikkeling voor het grootste deel afgerond is. Het is jammer wanneer een kind te laat naar de logopedie doorverwezen wordt, omdat het in de vroege jeugd gemakkelijker taalvaardigheden aanleert of kan verbeteren.

Wie betaalt logopedie?

Logopedie zit in de basisverzekering en de verzekering betaalt dus de sessies bij de logopedist. We raden je daarom ook aan om zeker je kind op logopedie te doen. Ook wanneer je er over twijfelt. Hoe we het ook wenden of keren, als je geen logopedist bent, dan ben je geen expert op dit gebied. Ga met je kind naar de logopedist en laat hem of haar vaststellen of logopedie nodig is of niet. Dan zit je altijd save!

Logopedie is leuk!

Dingen leren is leuk en leuk dingen leren is nog leuker! Daarom zorgt de logopedist er altijd voor dat oefeningen spelenderwijs gebeuren. Het kan zo zijn dat je kind toch nog iets te jong is voor logopedie buiten de deur, dan is het ook mogelijk thuis oefeningen te doen. Het moet wel leuk blijven natuurlijk!

Waarom is logopedie belangrijk?

Het is in onze communicatieve samenleving erg belangrijk om je goed te kunnen uitdrukken. Wanneer dit niet lukt komen er allerlei gedragsproblemen naar voren bij je kind en ontstaat er een taalachterstand. Dit kun je voor zijn, door op tijd je kind naar logopedie te doen. Logopedie is dus een belangrijk middel om communicatie sterk te verbeteren.

Conclusie

Wat de praktijk uitwijst is dat:

  • je kind eventueel al vroeg naar logopedie kan
  • er een ideale periode is om taal aan te leren
  • logopedie in de basisverzekering zit
  • het leuk is om logopedie te krijgen

Gerelateerde berichten

De Vroedvrouw en Belangrijke Zaken om te Regelen voor de Bevalling

De komst van een baby is een van de meest memorabele en levensveranderende gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Voor een vlotte en goed...

Lees meer

Bereid je voor op je bevalling

Tijdens je zwangerschap is het genieten geblazen van het nieuwe leven in je buik, maar dat deze maanden ook ronduit hectisch kunnen zijn is ook een...

Lees meer

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden