Zwangerschap en mondgezondheid

Geplaatst op

Zwangere vrouwen hebben meer kans op tandvleesontstekingen en gaatjes. Tandvlees reageert door een verhoogde hormoonspiegel namelijk heftiger op tandplak. Hierdoor gaat je tandvlees sneller ontsteken en wordt ook de kans op gaatjes groter.  

Symptomen van ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees doet geen pijn. Wel is het vaak wat donkerder van kleur en kan je tandvlees opzwellen of sneller bloeden, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen. Ook een vieze smaak en een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees. 

Wat kun je hieraan doen?

Gelukkig kun je tandvleesproblemen ook tijdens je zwangerschap voorkomen met de juiste gebitsverzorging. Het is vooral belangrijk om goed te blijven poetsen, in ieder geval twee keer per dag. Poets daarbij je achterste kiezen goed. Is dit vervelend voor je omdat je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid, dan kan een tandenborstel met een kleinere kop uitkomst bieden.  Houd daarnaast de ruimte tussen je tanden en kiezen goed schoon met ragers, flossdraad of tandenstokers. Let er daarnaast op dat je niet te vaak producten met veel suiker nuttigt, zoals snoep of frisdrank. 

Misselijkheid

Veel vrouwen hebben vooral aan het begin van hun zwangerschap last van misselijkheid. Dit kan soms zelfs zo erg zijn, dat ze regelmatig moeten overgeven. Heb jij hier last van? Dan is het goed om te weten dat je niet direct na het overgeven je tanden moet poetsen, hoe verleidelijk dat ook is. Maagzuur tast namelijk het tandglazuur aan, waarna je je glazuur makkelijk kunt wegpoetsen. Om de vieze smaak weg te krijgen kun je je mond daarom beter spoelen met bijvoorbeeld een mondspoelmiddel. 

Bezoek aan je mondhygiënist 

Heb je vragen over het verzorgen van je gebit tijdens je zwangerschap of heb je toch gebitsproblemen? Dan kun je altijd een (extra) bezoekje brengen aan je tandarts of mondhygiënist. Vertel je tandarts of mondhygiënist voorafgaand aan de controle dat je zwanger bent, zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Gelukkig kunnen de meeste tandheelkundige behandelingen ook tijdens de zwangerschap zonder risico worden uitgevoerd. 

Gerelateerde berichten

De Vroedvrouw en Belangrijke Zaken om te Regelen voor de Bevalling

De komst van een baby is een van de meest memorabele en levensveranderende gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Voor een vlotte en goed...

Lees meer

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden