Tandheelkundige zorg tijdens de zwangerschap

Geplaatst op

Tijdens de zwangerschap lopen vrouwen een hoger risico op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen. Parodontale aandoeningen tasten het tandvlees aan en kunnen in verband worden gebracht met een laag geboortegewicht en/of vroeggeboorte. Verschillende rapporten zeggen dat het geboortecijfer 42% hoger was voor baby’s die geboren werden bij vrouwen die geen tandheelkundige zorg kregen tijdens de zwangerschap en dat het lage geboortegewicht 33% hoger was.

Ingrijpende gevolgen

Het wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen een routinematig tandheelkundig onderzoek ondergaan omdat de mond wordt beïnvloed door hormonale veranderingen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen op elk moment van de zwangerschap naar de tandarts kunnen gaan. Het wordt aanbevolen dat verloskundigen en gynaecologen tijdens het eerste prenatale bezoek een mondeling gezondheidsonderzoek doen. Uit onderzoek blijkt dat slechte gewoontes tijdens de zwangerschap in verband zijn gebracht met voortijdige bevalling, intra-uteriene groeibeperking, zwangerschapsdiabetes en pre-eclampsie.

Laag geboortegewicht

Sommige zwangere vrouwen kunnen tandvleesaandoeningen ontwikkelen die zwelling, tederheid en bloedingen in het tandvleesgebied veroorzaken. Onderzoek heeft uitgewezen dat bacteriën ontstekingen in het tandvlees veroorzaken en in de bloedbaan kunnen komen, wat mogelijk leidt tot vroeggeboorte of een laag geboortegewicht voor baby’s. De kans is groot dat de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en de foetus ziek maken. In het algemeen zal het plannen van routinematige tandbezoeken, zowel de moeder als de baby ten goede komen.

Regelmatige controles

Vrouwen moeten niet bang zijn om tijdens de zwangerschap routinematige een mondonderzoek te laten doen. Als er tijdens het bezoek een röntgenfoto nodig is, zal het tandtechnisch personeel voorzichtig zijn om de moeder en de baby te beschermen. Tandtechnisch personeel zal een loden deken op de moeder en de baby leggen om deze tegen straling te beschermen. Zij behandelen ook eventuele infecties en tandpijn. Als er een ingrijpende behandeling nodig is, zal het tandtechnisch personeel andere opties bespreken of de procedure indien nodig uitstellen tot na de geboorte. Het vroegtijdig ontdekken van mondproblemen door routinematige bezoeken aan een tandarts kan een belangrijke rol spelen bij de algemene gezondheid van de moeder voor en na de bevalling.

Gerelateerde berichten

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden