Chiropractie bij stress

Geplaatst op

In dit blog geven we u informatie over het ontstaan van stressklachten, het verschil tussen mentale en fysieke klachten en vertellen we u meer over het tegengaan van stressklachten. 

Als u nu last heeft van stress

Heeft u last van stress en zoekt u naar manieren om deze te verminderen? U kunt de volgende acties ondernemen:

 • Regelmatig sporten, omdat het uw fysieke conditie verbetert. Bewegen verlaagt de niveaus stresshormonen cortisol en adrenaline en maakt de spieren soepeler.
 • Mindfulness, meditatie en yoga kunnen helpen bij verhogen van mentale weerbaarheid.
 • Gezond eten ondersteunt uw lichaam en hersenen.
 • Behandelingen door de chiropractor kunnen stressklachten verminderen door het balanceren en optimaliseren van uw zenuwstelsel.  

Hoe ontstaat stress?

Stress als gevolg van een traumatische gebeurtenis heeft invloed op de hersenen. Het alarmsysteem van het brein zorgt ervoor dat de stoffen adrenaline en cortisol vrijkomen in het lichaam. Het emotionele deel van het brein wordt actief en het rationele deel van het brein wordt afgesloten. Dit ervaart u door overweldigd te worden door emoties, zoals boosheid of verdriet. Daarbij kunt u ook het gevoel krijgen niet helder na te denken en kunnen fysieke reacties als schreeuwen en huilen optreden.

Sommige gebeurtenissen hebben zoveel impact, dat ze de hersensystemen voorgoed beïnvloeden. Na een traumatische gebeurtenis kan de herinnering eraan zorgen voor een vergelijkbare reactie. Zo kan het alarmsysteem van de hersenen hyperalert worden als gevolg van:

 • Een ernstig ongeluk
 • Misbruik
 • Een sterfgeval in de familie
 • Zeer slecht medisch nieuws
 • Fysieke agressie
 • Een huwelijk of scheiding
 • Ziekte van een familielid
 • Ontslag
 • Pensioen

Mentale en fysieke klachten

Deze veranderingen in het brein kunnen langdurige stress, een depressie of een posttraumatisch stresssyndroom veroorzaken. Ook heeft het invloed op tal van andere psychische aandoeningen die zelfs kunnen verergeren. Concentratieproblemen, angstgevoelens en slecht slapen komen bijvoorbeeld vaak voor.

Het zijn echter niet alleen mentale problemen die kunnen ontstaan door stress. De veranderingen in de hersenen kunnen ook fysieke gevolgen. Zo kunt u last krijgen van een hoge bloeddruk, versnelde hartslag, hyperventileren, darmproblemen, verminderde energie en stijve spieren.  

Wanneer u gezondheidsklachten ervaart als gevolg van stress, is het belangrijk om hiervoor de juiste medische hulp te zoeken.

Chiropractische correctie bij stressklachten

De chiropractor zorgt ervoor dat uw zenuwstelsel optimaal functioneert. Bij het behandelen van uw wervelkolom, de spieren die het dichtst bij de schedel en ruggengraat liggen geactiveerd worden, zodat de hersenen bewuster worden van het lichaam en de fysieke en mentale omgevingsinvloeden. Een chiropractische correctie verbetert de informatieverwerking en ondersteunt de ontspanningsfuncties van de hersenen. Een bezoek aan de chiropractor geeft veel mensen een goed gevoel. De behandeling zorgt ervoor dat ze makkelijker kunnen ontspannen en beter kunnen omgaan met moeilijke situaties.

Stressklachten tegengaan

Wanneer u de indruk heeft dat uw stressklachten veroorzaakt worden door traumatische gebeurtenissen uit het verleden, zijn de volgende acties zeker de moeite waard:

– Vraag de huisarts om doorverwijzing naar de desbetreffende specialist

– Sport regelmatig

– Doe yoga oefeningen en meditaties

– Eet gezond

– Maak een afspraak bij de chiropractor

Ontspan makkelijker, word weerbaarder en functioneer maximaal door proactief aan uw stressklachten te werken. Uw chiropractor helpt u hier graag bij.

Contact opnemen met Optimum chiropractie

Wilt u weten wat onze chiropractoren voor u kunnen betekenen? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. Dit kan telefonisch via 06 38 68 15 17. We ontdekken graag wat we voor u kunnen betekenen.

Gerelateerde berichten

De Vroedvrouw en Belangrijke Zaken om te Regelen voor de Bevalling

De komst van een baby is een van de meest memorabele en levensveranderende gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Voor een vlotte en goed...

Lees meer

Bereid je voor op je bevalling

Tijdens je zwangerschap is het genieten geblazen van het nieuwe leven in je buik, maar dat deze maanden ook ronduit hectisch kunnen zijn is ook een...

Lees meer

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden