De sportieve start van het leven

Geplaatst op

Met alle technologische afleidingen van tegenwoordig wordt het steeds lastiger om kinderen buiten te laten spelen. Kinderen worden steeds eerder blootgesteld aan sociale media en games waardoor tikkertje in de speeltuin steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. Het is daarom zaak om je kind in een vroeg stadium kennis te laten maken met sportieve uitjes en activiteiten. Niet alleen voor de fysieke ontwikkeling van het kind maar ook zeker voor de mentale en sociale ontwikkeling. In deze blog lees je hoe gymnastiek op jonge leeftijd hieraan kan bijdragen.

Gymnastiek voor de allerjongste

Uit het idee dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met een actieve levensstijl is het concept peutergymnastiek ontstaan. Deze vorm van gymnastiek is bestemd voor peuters van 1,5 tot en met 3 jaar. In deze levensfase is het kind volop in ontwikkeling waardoor het een perfect moment is om het kind zichzelf te laten ontdekken op fysiek en motorisch gebied. Daarnaast is het natuurlijk een uitgelezen kans om van dichtbij te zien hoe jouw nieuwe trots de wereld en zichzelf ontdekt. Tijdens peutergym zal het kind zich motorisch gaan ontwikkelen doordat hij of zij zich helemaal kan uitleven door te rennen, springen, rollen, klauteren, gooien en balanceren. Eigenlijk wordt er bij peutergym alles aangemoedigd wat er thuis niet is toegestaan. Naast de sportieve voordelen ontwikkelt de peuter zich eveneens op sociaal gebied. Peutergym wordt namelijk veelal georganiseerd in kleine groepjes van peuters samen met hun ouder waardoor de peuters hun eerste sociale contacten kunnen leggen met leeftijdsgenootjes. Op deze manier is de peuter helemaal klaar voor de basisschool.

Van klein naar groot

Naast peutergym bestaat er op veel locaties, zoals gymnastiek Haarlem, ook kleuter- en kindergym. Mocht jouw kind dus na school nog energie in overvloed hebben dan kan hij of zij zich na school nog helemaal uitleven bij kleuter- of kindergym. Kleutergym is voornamelijk bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar. In deze periode zijn de kinderen al een stuk vaardiger en ga je zien waar hun talenten liggen. Daarnaast komt er een zeer belangrijk element om de hoek kijken, namelijk: het samen spelen/werken. Kleuters leren bij kleutergym om samen te werken en te spelen in bijvoorbeeld een wedstrijdje hockey of voetbal. Van de ervaring die zij hiermee opdoen zullen ze de rest van hun leven nog profijt hebben.

De basis is gelegd

Hoe ouder, hoe (eigen)wijzer. Op een bepaald moment zal het kind steeds meer een eigen wil ontwikkelen en heb je als ouder niet meer volledig in de hand in welke mate er wordt gesport. Echter is de kans groot dat de activiteiten van vroeger niet voor niets zijn geweest en het kind een positieve attitude heeft opgebouwd ten aanzien van een actieve levensstijl. Grote kans dus dat er nog regelmatig een sprintje zal worden getrokken, mede dankzij de gymnastiek op jonge leeftijd.

Gerelateerde berichten

Geboorte aankondigen op deze manieren

Het aankondigen van een geboorte doe je op allerlei manieren: door het ophangen van een muursticker, het versturen van kaartjes of door het...

Lees meer

Leuke locaties om heen te gaan op vakantie

Veel mensen vinden het heerlijk om er af en toe tussenuit te kunnen gaan. Een vakantie naar het buitenland is dan zeker geen slecht idee. Echter kan...

Lees meer

Over ons

Welkom op deze pagina over jonge ouders. Wat zijn dingen waar je de eerste tijd rekening mee moet houden? Wanneer krijg je weer wat tijd voor jezelf? Wat kost een kind de eerste 18 jaar? Lees snel verder.

Contactgegevens

Via info @ zwanger-en-zo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden