De meeste vrouwen die zwanger willen worden of in verwachting zijn weten dat foliumzuur (B11) een erg belangrijk type vitamine is die je vaak moet bij slikken met supplementen. Als je niet genoeg B12 in je lichaam hebt kan het foliumzuur niet worden omgezet. De B11 waardes in je bloed nemen wel toe, maar een tekort in de rode bloedcellen blijft dan bestaan. Mede daardoor is het op peil houden van je vitamine B12 waardes erg belangrijk. Vitamine B12 kun je aanvullen door het slikken van vitamine B12 supplementen. Vitamines zijn natuurlijk niet alleen belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden. In het algemeen zijn vitamines voor de mens essentieel voor het goed functioneren van het lichaam.

Het oplossen van een tekort aan B12 kan een tijdje duren

Over het algemeen wordt er een voorraad B12 minimaal 3 jaar tot maximaal 10 jaar opgeslagen in ons lichaam. Je begrijpt dan wel dat het aanvullen van deze tekorten niet binnen 1 dag of met 1 supplement is opgelost. Het aanvullen van je B12 tekort neemt tijd in beslag. 

Wat gebeurt er als je een B12 tekort hebt? 

Doordat B12 invloed heeft op meerdere ‘systemen’ in ons lichaam zijn de symptomen en klachten bij een B12 tekort voor iedereen anders zijn. Vaak voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld:

  • Kramp in je spieren of tintelingen
  • Psychische klachten
  • Het koud hebben
  • Vermoeidheid
  • Een ontstoken of opgezette tong
  • Neurologische klachten
  • Geen of minder eetlust

Waarom B12 voor bij de zwangerschap zo belangrijk is

Een tekort aan B12 kan gevolgen hebben voor je baby. Zo is er meer kans op het krijgen van een kindje dat geboren wordt met een open ruggetje of een open hoofd. Daarnaast ben je minder- of onvruchtbaar (als je nog zwanger wilt worden) en maakt het de kans op een miskraam groter. 

Vitamine B12 heeft je baby via jou nodig om goed te kunnen groeien en DNA en het zenuwstelsel te vormen.