Labiaplastie is cosmetische chirurgie aan de schaamlippen. Dit wordt ook wel een schaamlipcorrectie of een labiacorrectie genoemd. Als jij eraan denkt om labiaplastie uit te laten voeren, dan veroorzaken je schaamlippen problemen voor je. Dat kunnen de binnenste-, maar ook de buitenste schaamlippen zijn. Pijn bij het sporten, fietsen of paardrijden, remmingen tijdens de seks en schaamte omdat de schaamlippen bij strakke kleding zichtbaar zijn; het is niet nodig. Een schaamlipcorrectie is een kleine ingreep die in 75 minuten kan worden uitgevoerd en waar je de rest van je leven profijt van hebt.

Wat is labiaplastie?

Iedere vagina is anders en sommige vrouwen hebben grotere schaamlippen dan andere. Het is ook mogelijk dat de schaamlippen asymmetrisch zijn of dat ze meer gaan hangen als je ouder wordt. Er is dus geen standaard en er zijn geen ideale afmetingen waar een vagina aan moet voldoen, maar het is niet de bedoeling dat jij er klachten aan overhoudt. Al je klachten kunnen worden opgelost met labiaplastie. Dit is een kleine ingreep die gedaan wordt onder een plaatselijke verdoving en waarbij de overtollige huid wordt weggehaald. De wondjes worden gehecht met een oplosbare draad en na 75 minuten is alles klaar. Daarna mag je direct weer naar huis, waar je kunt herstellen.

Een zo natuurlijk mogelijk resultaat

Het doel van een labiaplastie is om de klachten te verhelpen en een zo natuurlijk mogelijk resultaat te creëren. Daarvoor heb je een ervaren plastisch chirurg nodig bij een goede kliniek. Zij zorgen ervoor dat er geen littekens zichtbaar zullen zijn uiteindelijk, dat alles symmetrisch heelt en dat je niet alleen van je klachten verlost wordt, maar dat het uiterlijk ook mooi is. Er worden oplosbare hechtingen gebruikt en het littekentje komt aan de binnenzijde te liggen. Dat betekent dat er nauwelijks kans is dat je daar blijvende pijn aan overhoudt en dat je gevoel verliest. Veel vrouwen ervaren juist een verbeterde gevoeligheid, omdat er geen sprake meer is van huidoverschot.

Herstellen van een labiacorrectie

Herstel van een labiaplastie gaat erg snel, omdat dit een gedeelte van je lichaam is waar de doorbloeding erg goed is. Na de operatie mag je direct alweer naar huis. De eerste dagen is het goed om het gebied te koelen om zwelling en blauwe plekken tegen te gaan. De kliniek neemt ook contact met je op om te horen hoe het met je gaat en hoe je herstel van de labiaplastie verloopt. Na twee weken ben je geheeld en na 6 weken mag je weer intensief sporten. Dat is ook het moment dat je weer mag vrijen.

Een leven lang resultaat

Het mooie van een labiaplastie is dat het één kleine ingreep is waar je de rest van je leven van profiteert. Voor chirurgen is het een standaard procedure en voor jou lost het veel problemen op. En aangezien overtollige huid niet meer terug kan groeien, is het resultaat de rest van je leven merkbaar.